Ni možnosti za objavo komentarja

Nitrox diver

Zakaj Nitrox?

Poleg opazovanja ribic in podvodnih kraljestev nam potapljanje nudi tudi druge užitke: lebdenje, premikanje v treh dimenzijah, itd. Omejeni pa smo s četrto dimenzijo – S ČASOM! Razvoj potapljanja je v veliki meri povezan z našo željo po daljšem bivanju pod vodo. Potapljaške obleke so toplejše in udobnejše, jeklenke vsebujejo več zraka. Čedalje pomembnejša omejitev je dekompresija oz. nedekompresijski limiti. Običajen del opreme je postal potapljaški računalnik, ki spremlja dejanski profil potopa in nam izračuna optimalno dekompresijo. Kljub temu še vedno nismo zadovoljni! Pod vodo želimo ostati še dlje in delati manj dekompresije. Najnovejše orodje, ki ga potapljači v zadnjem času uporabljajo za podaljšanje časa potopa je uporaba dihalnih mešanic. Prva od njih je NITROX (imenovana tudi ENRICHED AIR, SAFE AIR in podobno).

NITROX je mešanica dušika in kisika, kjer je kisika več kot v zraku, običajno med 21% in 50%. Ker z NITROXom, kot dihalno mešanico telo absorbira manj dušika, lahko pod vodo ostanemo dalj časa brez dekompresije. Največ prednosti nam nudi na globinah od 15m do 30m, še posebej, če se potapljamo na terenu, ki ne omogoča večnivojskih potopov (npr. potopljene ladje). Lahko pa ga uporabimo tudi do približno 50 metrov in pa za boljšo dekompresijo pri tehničnem dekompresijskem potapljanju. Sedaj imamo na tržišču tudi NITROX potapljaške računalnike, ki združujejo prednost večnivojskega potapljanja in NITROXa.

Seveda pa ne moremo dobiti nekaj za nič. Kot vemo tudi preveč kisika lahko škoduje. Na tečaju se učimo o prednostih NITROXa, vendar pa tudi o tem, kako kisik pod povečanim pritiskom na nas negativno deluje. Prav tako se učimo načrtovanja potopov (uporaba Nitrox tablic, računanje ekvivalentnih globin in parcialnih tlakov kisika, itd), pa tudi katero standardno opremo lahko uporabimo z NITROXom oz. katero specialno opremo prirejeno za kisik potrebujemo.

Zahteve tečaja

Izkaznica AOWD + znanje, ki je primerno za nivo PSS Advanced Open Water Diver· opravijo se najmanj trije potopi z nitroxom v odprtih vodah.

CENA
150 € (člani kluba)
160 € (ostali)

KAJ VKLJUČUJE?

Cena vključuje PSS KIT (mednarodno potapljaško izkaznico, diplomo, skripto, tablice, nalepko pss, nalepko za avto, pisalo, blok za pisanje), predavanja in praktično delo na morju.

Tečajniki si sami plačajo polnjenje in usluge potapljaškega centra.

Comments are closed.