Ni možnosti za objavo komentarja

Predstavitev potapljanja

Če si navdušen/a nad avanturami, se nam pridruži na tečaju potapljanja, kjer se boš naučil/a osnov potapljanja in se spustil/a pod vodno gladino, pod strokovnim vodstvom ekipe NITRO DIVING TEAMa.

V tihem svetu, kjer te božajo lastni mehurčki zraka boš lahko opazoval/a podvodni živalski in rastlinski svet, ter morda našel skriti zaklad ali celo morsko deklico.

Ste se že vprašali, kako živijo ribe v vodnih globinah?

Če tudi tam mama riba pripravlja kosilo, če se male ribice nakremžijo, ko je na jedilniku spet morska solata ali če veliki riboni radi po obilnem obedu malce zadremajo? Morda se sliši smešno, vendar tam doli nekdo resnično živi – v tišini morja, milini zibajočih se valov, lepotah koral in morskih grebenov.

Občutek lebdenja! Ko zaslišiš besedo lebdenje se najprej spomniš na astronavte in brez težnostni prostor. Lebdenje ti nudi tudi potapljanje, ki pa je precej cenejše a nudi še več užitkov. V vodi preprosto lebdiš, morje ti nudi neizmerne užitke odkrivanja skritih kotičkov podvodnega sveta. Dimenzije v tihem podvodnem svetu, kjer te božajo lastni mehurčki zraka so poznane samo potapljačem, tretji dimenziji dodamo še čas v prelepem podvodnem okolju.
Prav gotovo si je že vsak od vas nadel masko, dihalko in plavuti, ter pogledal pod morsko gladino. Tako se vse skupaj začne. Prodnata tla poraščena z morsko travo in nekaj ribic, ki jih opazujemo v plitvih priobalnih vodah.

Marsikoga pa premaga želja, da bi pogledal globlje v tišino morja skrivnostnega prečudovitega podvodnega sveta. Potapljači so preprosti ljudje, ki želijo spoznavati lepote morja, ga videti v vsej svoji prvobitnosti in ujeti trenutek njegove čarobne veličine.

Preden pa postaneš potapljač pa si moraš pridobiti tudi določena znanja za varno potapljanje. Morje je za človeka tuje okolje, čeprav je morje prvobitno okolje v katerem se je razvilo življenje. Človeški organizem potrebuje za svoje delovanje velike količine zraka, prilagojen pa je tudi na takšno sestavo zraka, kakršna je v atmosferi in tudi na takšen pritisk, ki vlada na zemeljski površini. Torej, v vodi je potapljač izpostavljen številnim nevarnostim, spoštovati pa mora določene zakone (Arhimedov, Boyle Mariotteov, Charlesov, Daltonov, Henrijev zakon,…), ki se jih nauči na potapljaškem tečaju.

V svetu je potapljaška dejavnost v velikem razmahu, potapljanje pa postaja vse bolj priljubljena rekreativna dejavnost. Veliko je potapljaških šol (PSS, CMAS, PADI, ANDI, SSI, IDEA…), najpomembnejše in najkvalitetnejše pa so tiste, ki so včlanjene oziroma imajo certifikat R.S.T.C – Recrteational Scuba Training Council, kar zagotavlja kakovost in ekvivalentnost potapljaških tečajev.
V Evropi imajo takšen certifikat PSS, PADI, SSI, EDEA, BARAKUDA, ACUC, NASDS, SNSI.
Ne glede na šolo potapljanja, ti dajo vse šole osnovno znanje, pomembno pa je od vsakega potapljača, kako bo spoštoval zakonitosti morja. Podobno je pri avto šolah, teh je v Sloveniji preko 50 in vsi te naučijo vozit avto, odvisno pa je od vsakega voznika, kako bo spoštoval prometne predpise.

Za konec bi radi omenili, da je potapljanje zelo lep, preprost in nenevaren šport, ki te zasvoji v vsej svoji lepoti in veličini, zato lahko ponovimo znan stavek med potapljači;

“Kdor bo spoštoval in ljubil podvodni svet, se bo zmeraj s posebnim zadovoljstvom spominjal svojih izletov vanj in bo bogatejši za delček spoznanja o skrivnosti bivanja”.

Comments are closed.