Ni možnosti za objavo komentarja

Najbolj nenavadna mesta za potapljanje

Ste morda že naveličani poraslih zidov in koralnih grebenov ter bi si želeli potapljati na kakšnem nenavadnem mestu? Za vas smo poiskali nekaj predlogov.

Potapljanje med tektonskimi ploščami – Islandija

Ko pomislimo na Islandijo potapljanje navadno ni prva asociacija. Pa vendar večina potapljaških revij uvršča Islandijo med top 10 potapljaških lokacij na svetu. Zakaj? Ker se lahko v tektonski razpoki, imenovani Silfra, dobesedno potapljamo med dvema kontinentoma, tam se namreč stikata tektonski plošči Amerike in Evrope. Plošči se vsako leto odmakneta za 2 centimetra, kar pa dela potapljanje edinstveno je vidljivost – ta je neverjetnih 100 metrov! Voda je namreč zelo hladna (med 2 in 4 stopinjami Celzija), saj izvira iz ledenika, ki je oddaljen približno 50 kilometrov, poleg tega pa voda več let potuje skozi lavo. Tretjina vode je ledeniškega izvora, preostalo je deževnica. Voda je izjemno čista, zato je lahko popijemo kolikor hočemo. Potopi so primerni za vse potapljaške kategorije, potrebna pa je suha obleka. Lokacija se nahaja 1 uro vožnje iz glavnega mesta Reykjavika, voda zaradi tokov nikoli ne zamrzne, kar pomeni, da je potapljanje tam aktualno skozi vse leto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potopljeno pokopališče – ZDA

Večkrat slišimo, da so na morju raztresli pepel kakega pokojnika. A v Miamiju, Florida je pogreb dobil čisto drugo razsežnost. Imajo namreč pravo podvodno pokopališče. Blizu Key Biscane na Floridi se nahaja Neptun Memorial Reef, največji umetni greben, ki je posvečen tistim, ki so ljubili morje. Pokopališče leži 10 metrov globoko in ima vrata, poti, spomenike ter celo klopi. Pokopališče si lahko izberete za zadnji počitek ali pa se odpravite na enega najbolj nenavadnih potopov. Sorodniki in prijatelji pokojnih se na lokaciji potapljajo ter tako na poseben način obiskujejo svoje ljubljene, veliko se jih tam potaplja redno. Lokacija obsega kar 16 arov in je poleg pokojnim namenjena tudi podvodnemu življenju, ki si je od odprtja pokopališča leta 2007 izjemno opomoglo. Lokacijo lahko obišče vsak kvalificiran potapljač, spomenike pa počasi preraščajo korale, kar daje lokaciji poseben čar.

Raketni silos – ZDA

Dive Vallhalla je dobil ime iz skandinavske mitologije, gre pa za največjo pokrito učno ustanovo (za globinsko potapljanje) na svetu. V silosu, ki se nahaja v Midlandu, Teksas, so bile med hladno vojno spravljene 25-metrske jedrske konice. Ko so ga izpraznili so pustili, da se je napolnil s podtalnico. Gre za 1288 ton jekla in betona, bazen je širok 18 metrov in globok 38 metrov, napolnjen je 7,6 milijonov litrov vode. Čeprav ni prav veliko za videti je potop v silos vendarle nekaj posebnega, ker koliko ljudi pa se je že potapljalo v nuklearnem silosu?

Izgubljeno mesto – Japonska

Otok Yonaguni na skrajnem zahodu Japonske je majhen in odročen, a je kljub temu izredno oblegan, saj se pod vodo nahajajo arheološki ostanki, stari med 5 in 8 tisoč let. Gre za potopljeno starodavno mesto, ki ga imenujejo tudi spomenik Yonaguni. Starodavne ruševine ležijo na globinah od 5 pa vse do 40 metrov, lokacija pa ni primerna za neizkušene potapljače, saj se nahaja na odprtem morju, kjer jo bičajo visoki valovi ter močni tokovi. Dno se spusti do 350 metrov, poleg tega pa se okoli otoka zbirajo jate kladvenic. Gre za niz zanimivih formacij, sestavljenih iz ravnih platform, stopnic in ogromnih kamnitih stebrov. Ruševine so velika skrivnost, teorij o njihovem izvoru pa je več. Nekateri trdijo, da so podvodne piramidne strukture del davno izgubljene civilizacije, drugi pa so prepričani da gre zgolj za geološki fenomen. Obstaja celo teorija, ki trdi, da gre za delo nezemljanov. Kakorkoli, gre za eno najbolj nenavadnih in najlepših potapljaških lokacij na svetu.

Izgubljeno mesto

Podvodni vulkan – Indonezija

Če želite videti vulkan čisto blizu brez strahu pred lavo in strupenimi plini, potem morate na podvodni vulkan Banua Wuhu, ki se nahaja poleg otoka Mahangetan v Indoneziji, čisto na severu blizu meje s Filipini. Vrh vulkana je nekaj metrov pod morsko gladino, iz morskega dna pa se dviga 400 metrov visoko. Iz vulkana se dvigajo žveplovi mehurčki globoko iz zemljine skorje. Če niste previdni vam lahko mehurčki opečejo prste. Ob vulkanu je bogato morsko življenje in biologi so ugotovili, da tukaj na enem kvadratnem kilometru živi več vrst rib in koral kot v celotnem Karibskem morju. Izrazitega kraterja vulkan nima, so pa velike skale, pokrite z žveplom, ki oblikujejo obliko kraterja, med njimi pa uhajajo mehurčki. Okoli teh lukenj ima voda 37 – 38 stopinj Celzija, zaradi žvepla pa je dobro, da imamo primerno obleko.

Submarine Ring of Fire 2006: Summary

Razbitina Boeing 727 – ZDA

Leta 1993 so ob obali Miamija na Floridi potopili letalo Boeing 727 in je del umetnega grebena na Key Letalo so temeljito očistili, za prevoz razstavili in nato spet sestavili pred potopom. Nahaja se na globini 25 metrov, a ga je leta 1995 prizadel orkan Gordon in ga prelomil na dva dela. Danes je razbitina kar načeta, saj je v nekem hurikanu odlomilo tudi oba krila. Razbitina se imenuje Spirit of Miami, spremlja jo pa zgodba, da so vanjo skrili časovno kapsulo, ki jo bodo odprli leta 2043 ali pa ko jo najde potapljač – karkoli se bo zgodilo prej. Razbitina je zaradi načetosti vedno manj zanimiva za potapljače.

Podvodne skulpture – Mehika

Mehiška vlada je v prizadevanju, da bi ohranili koralne grebene okoli Cancuna, odprla največji podvodni muzej na svetu, ki jih je ustvaril Britanec Jason de Caires Taylor. Potapljanje med kipi je čudovito, muzej pa si lahko ogledajo tudi snorklerji. Gre za 700 potopljenih umetniških skulptur, ki se bodo skozi leta spreminjale.

potopljeno pokopališče

Comments are closed.