Ni možnosti za objavo komentarja

Morski psi – nam grozi izumrtje?

Morski psi so dinozavri med ribami, saj so se sodobni psi pojavili pred okoli 100 milijoni let, njihovi predniki pa so v starodavnih morjih plavali že pred okoli 450 milijoni leti. Morski psi so vrhunsko »izdelani« stroji, pravi vojaki. So izjemno hitri in spretni lovci, in zato ne preseneča, da je najhitrejša riba prav vrsta morskega psa, ki razvije hitrost tudi do neverjetnih 50 kilometrov na uro. Ljudje delamo morskim psom krivico, saj je splošno veljavno prepričanje, da so požrešna bitja, ki jih žene samo živalski nagon, čeprav so znanstveniki že dolgo tega potrdili, da so morski psi sposobni kompleksnega razmišljanja, saj imajo sposobnost iskanja zapletenih rešitev, razmerje med možgani in velikostjo telesa pa je podobno kot pri sesalcih. So radovedni in velkokrat ravnajo usklajeni v skupini. Bojimo se jih, saj bi naj bili morilci, k čemur so pripomogli tudi hollywoodski filmi, a dejstvo je, da morski psi vsako leto ubijejo manj kot 5 ljudi, medtem ko človek ubije 100 milijonov morskih psov. Od 500 vrst samo za 10 od njih velja, da so že kdaj napadli človeka.

Danes več kot polovici morskih psov v svetovnih oceanih grozi izumrtje. Razlogov je več, glavni med njimi pa je prekomerni ulov zaradi plavuti (o tem smo v Sokolu že pisali), ki je predvsem v Aziji prvovrstna specialitete. V Sloveniji najdemo juho iz plavuti morskega psa v vsaki kitajski restavraciji. V njihovo prid tudi ne govori dejstvo, da se razmnožujejo zelo počasi, zato prirastek ne sledi pretiranemu ulovu (brejost pri morskem psu traja kar 22 mesecev!). Vsako leto brutalno pobijejo do 100 milijonov morskih psov. Lov na plavuti je ribolov, pri katerem večinoma živim morskih psom odrežejo plavuti, zaradi česar ne morejo več plavati in potonejo na morsko dno. Tam jih požrejo drugi plenilci ali umrejo zaradi zadušitve. Trgovina s plavutmi morskih psov se ocenjuje na več kot milijardo USD. Kilogram plavuti lahko doseže ceno okoli 500 USD, plavut morskega psa kitovca, največje ribe, pa tudi do 15 000 USD. Trgovina s plavutmi raste 5% na leto. Posledica – v zadnjih 50 letih je število morskih psov upadlo za 80%. Na dobri poti smo torej, da bomo povsem iztrebili te, kot jim radi pravimo, kralje morja. Veliko jih konča kot »neželen« ulov in zaradi univčevanja njihovega naravnega okolja – oceanov. Ogroža jih tudi športni ribolov, saj v ZDA in Avstraliji še vedno prirejajo tekmovanja, ki so namenjena pobijanju morskih psov za trofeje. Breje samice in ogrožene vrste veljajo za posebni prestiž. Veliko morskih psov konča v mrežah, ki »varujejo« plaže s turisti pred njimi, a v resnici 30-35% odstotkov morskih psov, ki končajo v takšnih mrežah pravzaprav plava stran od obale. Te mreže so usodne tudi za tisoče želv, mant, skatov in delfinov. Kakšne bodo posledice za morski ekosistem če iztrebimo morske pse se ne zaveda nihče. Z izumrtjem morskih psov se prekine prehranjevalna veriga v oceanih, saj so v vseh oceanih sveta na vrhu prehranjevalne verige. S tem ohranjajo zdravo populacijo ostalih rib in ker so oceani najpomembnejši ekosistem na svetu, saj absorbirajo največ ogljikovega dioksida (oziroma življenje v njih), bi uničenje morskih psov bi pomenilo uničenje oceanov in posledično našega življenjskega okolja.

Juha iz plavutiplavuti

Meso morskih psov najdemo v restavracijah in supermarketih, kjer ga prodajajo kot lososa, soma ali v imitaciji rakovega mesa. V Tajvanu in na Japonskem na krožnikih najdemo tudi izredno ogroženega morskega psa kitovca. Tudi Britanci in Nemci konzumirajo veliko morskih psov. V Veliki Britaniji je meso morskega psa del »fish and chips«, v Nemčiji pa so poznani »Schillerlocken«, ki jih proizvajajo iz želodca morskega psa. Vrsta morskega psa, ki je v Evropi uporabljamo največ, je izjemno pretirano lovljena, njegova populacija je v severovzhodnem Atlantiku upadla za 90%. Meso morskih psov je moč najti tudi v hrani za pse, ribji moki in celo gnojilih. Najbolj problematična je uporaba hrustanca za pomoč pri zdravljenju raka, kljub temu, da je znanstvena publikacija »Cancer research« že leta 2004 potrdila, da hrustanec morskega psa nima nikakršnega efekta na raka. Ena največjih »proizvajalcev« plavuti morskega psa na svetu je Španija. Leta 2002 so v Španiji prepovedali vračanje v luke samo s plavutmi, tako pač ribiške ladje pripeljejo s seboj cela trupla morskih psov. Iz ostankov pridelujejo kolagen, ki se uporablja v kremah proti gubam in drugi kozmetiki.

Nemška jed iz želodca morskega psa

Na vzhodni obali ZDA je število morskih psov že drastično upadlo. Populacija kladvenic je upadla za 90%, populacija morskega volka za 79%, atlantskih makov, modrih morskih psov in tigrastih morskih psov med 40 in 65%. V zadnjih 10 letih je zaradi prekomernega ribolova populacija sivega morskega psa upadla za 90% in beloplavutega morskega psa za kar 99%!!! Vas že kaj skrbi? Najbolj pa šokira podatek, da kar 87% ulovljenih morskih psov zavržejo kot  nezaželen ulov. Problematičen je tudi podatek, da so omenjeni podatki omejeni na določena področja, medtem ko na primer podatkov iz Kitajskega morja sploh nimamo, okoljevarstvene organizacije pa predvidevajo, da je na določenih območjih, predvsem v Aziji, število morskih psov upadlo za 97 do 99%.

Vsake 3 sekunde človek ubije enega morskega psa, Svetovna zveza za varstvo narave pa ima na rdečem seznamu (vrste, ki jih ogroža izumrtje) kar 113 vrst morskih psov, od katerih je 50 vrst izjemno ogroženih, preostali pa se temu statusu približujejo. Kljub temu, da so morski psi preživeli 450 milijonov let izgleda, da ne bodo preživeli naslednjih 50.

 

Comments are closed.