Ni možnosti za objavo komentarja

Leče ali dioptrijska maska pri potapljanju

LEČE ALI DIOPTRIJSKA MASKA PRI POTAPLJANJU – Kratkovidnost, daljnovidnost …

Kot prvo želim poudariti, da je navedeno lastna izkušnja in nikakor ne pomeni, da se vam ni potrebno posvetovati s specializiranim okulistom za potapljanje .

Za vse, ki nimajo očesne bolezni vendar potrebujejo samo korekturo kratkovidnosti ali daljnovidnosti obstajata dve možnosti korekture vida pri potapljanju. Pri nižjih dioptrijah se lahko naročijo maske z dioptrijskim steklom ali pa kontaktne leče. Kontaktne leče se razlikujejo v trde in mehke leče. Potapljanje s trdimi lečami odsvetujem saj lahko pride do mehurčkov med lečo in roženico. Mehke leče so bistveno bolj primerne. Svetujem, da uporabljate dnevne leče, ki jih po dnevnem potapljanju zavržete in s tem preprečite nastanek morebitne očesne infekcije zaradi mikro organizmov, ki so v vodi.
Pri potapljanju z lečami lahko pride po globinskem potopu do efekta meglenega vida. Vzrok: med dekompresijskem času lahko v solzah med lečo in roženico nastanejo mehurčki dušika. Ti povzročijo lažje nabreknjeno roženico in posledično meglen vid. Ta efekt se lahko pojavlja do dve uri po potopu. Do trajnih poškodb v glavnem ne pride in se temu lahko izognemo, če se posebej počasi dvigujemo in ob tem pogosteje mežikamo.

Po očesnih operacijah se potapljanje brez specialnega pregleda strogo odsvetuje.

AVTOR: Iztok Klemenc

Comments are closed.