Ni možnosti za objavo komentarja

Kako izbrati pravo šolo potapljanja?

Ko se odločimo za to, da bomo opravili začetni potapljaški tečaj in s tem začeli uživati v lepotah podvodnega sveta, se »delo« šele začne. Vsak, ki na to temo malce pobrska po internetnih iskalnikih ugotovi, da je ponudnikov tečajev potapljanja veliko. Kako se torej odločiti za najboljšega, ko pa so si vsi podobni in ponujajo praktično enake cene? Za lažjo odločitev smo raziskali katere potapljaške šole delujejo v Sloveniji in kakšna je njihova ponudba.

Že na začetku naj opozorim, da je predvsem od inštruktorja potapljanja odvisno, ali bo vaš prvi stik z vodo pozitivna ali malce manj prijetna izkušnja. Vse potapljaške šole določajo standarde, ki se jih morajo inštruktorji potapljanja držati, težko pa je določiti kateri standardi so boljši in kateri slabši. Zato je pri izbiri potapljaške šole dobro vedeti kakšne so minimalne zahteve te šole, šele potem se odločimo za inštruktorja, ki mu bomo zaupali. Ni namreč slabih potapljaških šol, so pa slabi in dobri inštruktorji potapljanja! Pri izbiri ponudnika potapljaških tečajev naj ne bo prvo merilo cena. Navsezadnje gre za vašo lastno varnost in od veščin, ki se jih boste naučil na tečaju, bo pravzaprav odvisno vaše življenje. Pozanimajte se, kakšna je količina informacij, ki jih boste pridobili na tečaju (kako dolgo traja tečaj, kakšni so didaktični materiali…) in koliko potopov boste na tečaju opravili z inštruktorjem. Zadnja, pomembna stvar ki se je moremo zavedati pred pristopom na tečaj je, da če tečaj plačamo še ne pomeni, da ga bomo tudi opravili. V kolikor namreč ne bomo osvojili potrebnih in zahtevanih znanj nam inštruktor izkaznice ne bo izdal, in prav je tako. Z nezadostnim znanjem namreč ogrožamo tako sebe kot svoje so-potapljače. Poglejmo torej potapljaške šole, ki delujejo v Sloveniji in so priznane s strani Slovenske potapljaške zveze.

SSI – SCUBA SCHOOLS INTERNATIONAL (WWW.DIVESSI.COM)

0002

SSI je bila ustanovljena leta 1970 v ZDA, temelji pa na modelu neodvisnih inštruktorjev, njihova vizija je: »Nihče se ne more toliko potruditi in poskrbeti za vzdrževanje kvalitete kot tisti, ki lahko ob padcu kvalitete največ izgubijo – potapljaški centri.« Organiziranost SSI-ja torej temelji na mrežah potapljaških centrov, nad katerimi izvajajo stalni nadzor. Danes je sedež SSI v Fort Collins-u v Koloradu v ZDA, imajo pa tudi evropsko predstavništvo v Nürnbergu v Nemčiji. »SSI je ustanovna članica R.S.T.C. (združenje za uskladitev standardov rekreacijskega potapljanja). SSI je ena izmed redkih ustanov za usposabljanje potapljačev, ki je izpolnila pogoje certirfikacije po ISO standardih.« pove Slavko Potočnik, ki potapljaško šolo SSI v Sloveniji zastopa od leta 1995. SSI ima tudi regijsko predstavništvo – SSI Adriatic Group s sedežem na Reki. Ta pokriva področje Slovenije, Hrvaške, Češke, Makedonije, Slovaške in Črne gore. V Sloveniji je šest SSI potapljaških centrov.

Pri SSI je možno opraviti tečaje potapljanja na vdih (apneja), tečaje potapljanja z avtonomno opremo (oz. rekreativno potapljanje do 40 metrov), kamor spadajo tudi profesionalne stopnje ter tečaje potapljanja z umetnimi plinskimi mešanicami. Uvodni tečaj potapljanja na vdih je SSI Snorkelling, sledijo 3 stopnje tečajev apneje. Za rekreativne potapljače (teh je tudi največ) izvajajo predstavitvene potope, obnovitvene tečaje ter več stopenj avtonomnega potapljanja (napredni potapljač, tečaji raznih specialnosti, potapljač reševalec ter mojster potapljanja), ki jim sledijo profesionalne stopnje  – vodja skupine, voditelj potapljanja, asistent inštruktorja, in več stopenj inštruktorjev.

Na programih usposabljanja uporabljajo priročnik, delovni zvezek, video, karton usposabljanja in potapljaško knjižico, za osnovne kategorije so didaktični materiali v slovenskem jeziku. Imajo več kot 2500 potapljaških centrov po vsem svetu in so v lanskem letu zabeležili največji trend naraščanja potapljaških certifikatov.

 PSS – PROFESSIONAL SCUBA SCHOOLS (PSSWORLDWIDE.COM in www.pss-diving.si)

0003

Potapljaška šola Professional Scuba Schools je relativno mlada, saj je začela z delovanjem v konec 80. let prejšnjega stoletja. Šola se je razvila iz prvotne dejavnosti, to so postopki prve pomoči in reševanja. Njihov cilj je »profesionalnost, strokovnost ter neprestano izobraževanje.« Lastnik blagovne znamke PSS je podjetje Dive Italia, katere lastnika sta izjemno cenjeni osebi na področju potapljanja. Guiseppe Minopoli je bil najprej course director potapljaške šole PADI, kasneje pa zastopnik šole NAUI. Drugi lastnik, Stefano Ruia je zaslužen za to, da ima PSS gradivo v osmih jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Uradni sedež šole je sicer v Neaplju v Italiji, slovensko področje pa pokriva PSS Adria z Damirjem Podnarjem na čelu. Poleg Slovenije regionalno predstavništvo s sedežem v Novi Gorici pokriva države bivše Jugoslavije ter nekatere države vzhodne Evrope. Tudi PSS ima certifikat R.S.T.C., kar zagotavlja kakovost potapljaških tečajev.

0001

»PSS je edina potapljaška šola na svetu, ki ima razvito izobraževanje na področju potapljanja na vdih, rekreativnega potapljanja, tehničnega potapljanja in reševanja, kar pomeni, da ima razvit program v vseh zvrsteh potapljanja.« pravi Damir Podnar, course director PSS za Slovenijo. Potapljanje na vdih pri PSS zajema tako free-diving stopnje kot profesionalne stopnje za inštruktorje potapljanja na vdih. »Vodja področja apneje pri PSS je Gianluca Genoni, večkratni svetovni rekorder v potapljanju na vdih, v Sloveniji pa za področje apneje pri PSS skrbi Jure Daić, najboljši slovenski apnejist, prvi Slovenec, ki je presegel magično mejo 100 metrov.« je še povedal Podnar.

Tečaji rekreativnega potapljanja se pri PSS prav tako pričnejo s predstavitvenim potopom (za tiste, ki še niso certificirani potapljači) in nato vse do tečajev specialnosti (globinski potapljač, nočno potapljanje, potapljanje na razbitine, iskanje in reševanje idr.) ter potapljač reševalec. Po zaključenem tečaju potapljač reševalec lahko kandidat pristopi k tečajem profesionalnih stopenj, od dive masterja do inštruktorja trenerja. PSS zajema tudi tečaje tehničnega potapljanja, potapljanje z rebreatherjem (aparati polzaprtega in zaprtega dihalnega kroga), sem pa spadajo tudi tečaji jamskega potapljanja in potapljanje do globine 100 metrov. Paleto izobraževanj zaključujejo tečaji prve pomoči in reševanja, ki pa niso namenjeni zgolj potapljačem temveč vsej zainteresirani javnosti.

Učni materiali so v slovenskem jeziku, vsak tečajnik prejme knjigo in DVD z video materiali v slovenščini. V slovenščini so tudi vsi materiali do stopnje potapljač reševalec. Inštruktorji PSS sicer opravijo največ tečajev rekreativnega potapljanja začetnih stopenj, tečajev tehničnega potapljanja ter potapljanja na vdih.

 CMAS – Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (WWW.CMAS.ORG)

CMAS je mednarodna neprofitna organizacija, združenje preko 120 nacionalnih potapljaških zvez in drugih organizacij iz vsega sveta. Njihov cilj je: »širjenje razumevanja in ohranjanja podvodnega sveta, širjenje izvajanja vodnih in podvodnih športov ter podvodnih aktivnosti v zvezi s tem.« Skrbijo za področje izobraževanja inštruktorjev, posodabljanje pravil, poenotenje didaktičnih programov, poenotenje podvodnih znakov, uveljavitev pravil za mednarodna tekmovanja, potrjevanje mednarodnih športnih rezultatov in rekordov, združevanje nacionalnih zvez in drugih organizacij. Ker je CMAS združenje nimajo uradnega predstavnika v Sloveniji. CMAS je nastal leta 1958 v Bruslju na kongresu mednarodnih športnih zvez. Tako so združili vse podvodne športe, in za prvega predsednika CMAS je bil leta 1959 izvoljen Jacques Cousteau, »oče« potapljanja.  CMAS je sicer tudi članica UNESCA, Mednarodnega olimpijskega komiteja in nekaterih drugih združenj.

CMAS potapljaške kategorije označuje z zvezdicami. Od P1 (kar je začetni tečaj potapljanja) do M3 (CMAS vodilni, nacionalni inštruktor). Zajemajo tudi otroško potapljanje, pri čemer lahko otrok začne, ko je star najmanj 8 let. Tečaje potapljanja izvajajo v skladu s Pravili potapljanja Slovenije (PRAPOS), avtorjev Igorja Urha, Borisa Vuge in Vojka Laha , kot literaturo na začetnem tečaju pa uporabljajo knjige Potapljač 1, Športni potapljač (več avtorjev), Potapljač (avtor Igor Urh) ter Ronjenje u sigurnosti (avtor dr. Stracimir Gošović).

 PADI – Professional Association of Diving Instructors (www.padi.com)

PADI je mednarodna zveza inštruktorjev s sedežem v Kaliforniji v ZDA. Je največja šola rekreativnega potapljanja na svetu, saj imajo okoli 100 tisoč profesionalcev (potapljaških centrov, šol, inštruktorjev potapljanja, asistentov inštruktorjev in dive mastrov) v 175 državah. Njihov cilj je »ostati prvi na svetu v vzgoji potapljaških profesionalcev in potapljaških entuziastov.«  PADI sta ustanovila John Cronin in Ralph Erickson leta 1966. Cronin je bil lastnik potapljaške trfovine, Erickson pa prvak v plavanju, reševalec in potapljač, ki je sprva deloval kot inštruktor potapljaške šole NAUI (National Association of Underwater Instructors). Oba sta danes že pokojna, njuno potapljaško šolo pa vodijo mlajše generacije. Slovenijo in preostalo Evropo pokriva predstavništvo PADI Europe s sedežem v Švici. V Sloveniji uradnega predstavnika PADI ni, saj delujejo inštruktorji in centri neodvisno. Najvišji naziv – course director imajo tri osebe, in sicer Matko Mioč ter Ute in Miha Frlec.

 0004

Nudijo tečaje rekreativnega potapljanja in profesionalne stopnje, apneje in tehničnega potapljanja nimajo. Literatura je v angleškem jeziku, tečaji pa potekajo v slovenščini. So usmerjeni predvsem v komercialno potapljanje in imajo okoli 6000 potapljaških centrov po celem svetu.

NAUI –  nacionalno združenje inštruktorjev potapljanja (the National Association of Underwater Instructors)
www.naui.org

NAUI –  nacionalno združenje inštruktorjev potapljanja (the National Association of Underwater Instructors)  je neprofitno svetovno izobraževalno združenje na področju potapljanja. Šola NAUI je bila ustanovljena leta 1959, prvi inštruktorski tečaj pa se je izvajal  leta 1960 v Hustonu (Texas), tako je NAUI prvi organiziral inštruktorski tečaj med vsemi šolami na svetu.
Leta 1972 NAUI postane član tehnične komisije CMAS-a. Leta 1985  iztopi iz CMAS-a, ker je CMAS hotel omejiti njegovo delovanje samo na področju USA. Istočasno se ustanovi NAUI International.
Z leti se odpirajo regionalni centri po celem svetu, kateri pripravljajo in prevajajo didaktično gradivo.
Leta 1996  kot posledica svoje razširjenosti po celem svetu NAUI menja ime v NAUI WORLDWIDE. NAUI sodeluje v mnogih programih po celem svetu za zaščito okolja ter zaščito flore in faune. NAUI je eno od prvih združenj, ki odobri in pripravi standarde za uporabo mešanic tehničnega potapljanja.
Naloga NAUI-ja je, da napreduje po poti kvalitetnega izobraževanja potapljačev, ter ponuja tehnike ki so potrebne, da bi širša javnost lahko varno sodelovala v podvodnih aktivnostih, ter da izobražuje potapljače v zaščiti in ohranjanju podvodnega okolja. NAUI to nenehno dosega z izobraževanjem, usposabljanjem voditeljev potapljanja in inštruktorjev,  znotraj organizacije utrjuje osnovne standarde za različne stopnje potapljaških tečajev ter nudi različne programe, proizvode in materijale, kateri  pomagajo NAUI voditeljem potapljanja in inštruktorjem v nadzoru in izobraževanju potapljanja.
Glavni cilj NAUI-ja je izražen v motu združenja:  “Z IZOBRAŽEVANJEM DO VARNEGA POTAPLJANJA”.

NAUI ima certifikate CE in ISO za večino potapljaških programov.Logo_naui_1

Kvaliteta izobraževanja, katero nudi NAUI inštruktor, je zelo pomembna za združenje, zato NAUI koristi različne metode ocenjevanja, da bi se spoštovali NAUI standardi pri izobraževanju. Kot pionir v izobraževanju potapljanja je NAUI razvil veliko programov in konceptov, kateri so sprejeti v celotni potapljaški industriji. NAUI se zavzema za napredek potapljaške varnosti, zato posodablja standarde in programe združenja.
Nekaj slavnih in poznanih imen, ki so člani NAUI-ja:
Kevin Costner, Cameron Diaz, Tiger Woods (NAUI divemaster), večina najboljših univerz, fakultet in inštitutov v ZDA, kjer se študenti učijo po NAUI-ju, prav tako znameniti US Navy Seal Team, Special Forces, in astronavti NASA, pa tudi piloti elitnih Kraljevih Nizozemskih Zračnih sil (Royal Dutch Airforce).

CEDIP – European Committee of Professional Diving Instructors (WWW.ZIPS.SI)

CEDIP je Evropsko združenje inštruktorjev potapljanja s sedežem v Antibesu v Franciji. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1992 na pobudo francoskega združenja profesionalnih inštruktorjev I’ANMP ob podpori združenj iz Italije, Avstrije in Nemčije. Njihov cilj je »pospeševanje kvalitetnega razvoja potapljanja, z namenom potapljati se z užitkom, lagodno in varno«. CEDIP ima predstavništva v skoraj vseh evropskih državah, v Sloveniji je uradni zastopnik šole Andrej Furman, vodja Združenja inštruktorjev potapljanja Slovenije (ZIPS).

»Pri tečajih potapljanja imamo prakso, da vse naučimo potapljanja na vdih, šele nato z avtonomno opremo.« pravi Andrej Furman. »Veliko se ukvarjamo tudi z ekologijo in imamo tečaj specialnosti Potapljač vodnik naravovarstvenik,« je še dodal. Sicer izvajajo začetne in napredne tečaje potapljanja ter specialnosti. Inštruktorji CEDIP si didaktične pripomočke izmenjujejo med seboj, v večini pa gre za power point predstavitve, slike in filme. Vsak inštruktor je pri sestavi didaktičnega materiala samostojen. Obvezne literature nimajo. Po Furmanovih besedah potapljač 1. kategorije pri CEDIPu dosegla znanje za 2. kategorijo, zaradi česar sta 1. in 2. kategorija pod CEDIP izenačeni v Evropskem standardu za 2. kategorijo. »Naš cilj je približati potapljanje širokim množicam. V ta namen imamo na spletni strani vso teorijo in prakso potapljanja in še več,« je zaključil Furman.

TSA  – Trimix Scuba Association (WWW.TSAEUROPE.COM)

TSA je potapljaška šola, ki izobražuje tehnične in rekreativne potapljače za uporabo drugih dihalnih mešanic, kot so Nitrox, Triox, Trimix, Heliair in Heliox.

Šola je bila ustanovljena v Italiji in Švici leta 1997 ter ima sedež v obeh državah. Sedež TSA v Sloveniji je klub PLK Koper, uradni zastopnik šole v Sloveniji pa je Nedjan Kastelic. Leta 2006 so v svoje programe tehničnega potapljanja vključili rekreativno potapljanje z uporabo zraka. Tako izvajajo začetne in napredne tečaje (1, 2, 3 zvezdice) ter profesionalne stopnje vse do Instructor Evaluator (ki poučuje inštruktorje). Sicer so najmočnejši na področju tehničnega potapljanja z uporabo mešanic.

Comments are closed.