Ni možnosti za objavo komentarja

10 najlepših lokacij

Izbrati 10 najboljših potapljaških lokacij na svetu je zelo nehvaležno delo. Na našem planetu je namreč nešteto dih jemajočih prostorov. Pa vendar, recimo, da bomo v tem članku »obiskali« deset najlepših potapljaških lokacij po mojem lastnem izboru.

1. Rdeče morje

Rdeče morje je nam najbližja TOP lokacija. Obdaja Savdsko Arabijo, Egipt, Jemen, Sudan in Eritrejo. Daleč najbolj je potapljaški turizem razvit v Egiptu, sledita pa tudi Jemen in Sudan. Rdeče morje slovi po neverjetni vidljivosti ter izjemno bogatemu podvodnemu svetu. Tukaj se nahaja kar nekaj lokacij, ki jih ne smemo pozabiti, ko govorimo o najlepših potapljaških lokacijah na svetu. Koralni grebeni v Rdečem morju so dobro zaščiteni (kot nacionalni parki ipd.), zato so ohranili svojo prvinskost. Potapljači smo lahko dolgo samo sanjali o grebenih okoli Savdske Arabije, saj je bila država zaprta za turizem. A to se je v zadnjem času začelo spreminjati in vsako leto se tukaj lahko potaplja malce več kot 1000 potapljačev. Več jih oblasti ne dovolijo. V SA so najbolj pogosta oblika potapljaškega turizma liveaboards – potapljaški safariji. Obstajata dva potapljaška centra, oba v lasti savdskega princa. Eden nudi safarije proti severu s startom iz Jedde, potapljate pa se lahko tudi na potopljenih ladjah okoli Yanbuja. Tukaj je možno, da se boste potopili na koralni greben kjer še nihče ni bil. Nažalost je tukaj pogost ilegalni ribolov in tako so ribje jate že zdesetkane. Sicer ponujajo koralni grebeni Savdske Arabije najlepše kar ponuja Rdeče morje. Leta 2006 so odkrili »viseče vrtove«: do tedaj neznana vrsta spužv v mnogih barvah visi iz črnih koral. Okoli je množica mehkih koral in vode brstijo od množice rib. Nedaleč stran, okoli Shub Mubaraka, je možno videti tudi večje ribe, kot so mante, velike papagajke, barakude, morske pse in celo delfine. Najboljši pogoji za potapljanje so v SA med marcem in novembrom.
Politična situacija je razlog, da Sudan ni preokupiran z množicami turistov. Obstaja zgolj peščica potapljaških ladij, ki redke potapljače popeljejo na nedotaknjene grebene. Največ jih pride kar iz Egipta. Tik ob Port Sudanu leži ena najbolj slavnih in najlepših potopljenih ladij, Umbria. Umbria je bila zgrajena v Hamburgu v Nemčiji in kasneje v lasti Italijanov. V času ko se je potopila, je bila natovorjena s 360 000 bombami, 60 škatlami detonatorjev in ostalim orožjem skupne teže 8 600 ton. Ladja je danes pravzaprav enaka kot v času ko je potonila. Nahaja se na globini od 30 do 38 metrov. V Sudanskem morju lahko najdemo zajetno število potopljenih ladij, okoli njih pa morske pse, tudi kladvenice. Potapljanje je najlepše med novembrom in marcem.

0001

Potapljačem Egipta najbrž ni treba posebej predstavljati. Potapljanje je namreč paradni konj masovnega turizma v Egiptu. Kljub temu se da množici izogniti, saj bolj kot gremo proti jugu, manj je potapljačev. Na jugu Egipta so pogostejši liveaboardi. Še več lahko vidimo v centralnem delu egipčanskega Rdečega morja. Delfini, morski psi, želve, dugongi in množica barvitih rib privablja vse več potapljačev, še posebej odkar so v Marsa Alamu odprli mednarodno letališče. Okoli Daedalusa vidimo jate kladvenic, v Sha’ab Saamadaiu se parijo delfini, v Abu Dababu lahko vidimo dugonge…..Potapljamo se lahko skoraj celo leto, najlepše pa je med aprilom in oktobrom.

2. Mehika – »cenotes«
Pod Mehiškim polotokom Jukatan se nahaja ogromen in edinstven labirint zalitih jam. Tukaj lahko zaplavate v čudovitih jamah in podvodnih prehodih rek. Ime »cenotes« so jamam dali že stari Maji, gre pa za podvodne dvorane, ki so zalite s sladko vodo. Za Maje so te jame predstavljale duhovni prostor in mesto žrtvovanj. Jame so se izoblikovale približno pred 1,5 milijona leti takoj po ledeni dobi, ko je gladina morja padla. Na celem polotoku so v tleh luknje, pod njimi pa kraške jame, jaški, tuneli, kotanje, bazeni, jezera in plitvine – vse to so cenotes. Veliko jam je med seboj povezanih s podvodnimi prehodi. Januarja 2007 so raziskovalci našli nov prehod – najdaljši podzemni z vodo zalit prehod na svetu, dolg 153,599 metrov, ki je raj za jamske potapljače. Nekatere jame ležijo globoko v pragozdu, zato jih lahko dosežejo samo raziskovalne odprave. Spet druge so lahko dostopne, na primer v okolici Playa del Carmen na severovzhodni obali ali v Tulumu na jugu. Potope ponuja veliko potapljaških centrov in so primerni za vse kategorije potapljačev (tisti, ki niso usposobljeni jamski potapljači, se lahko potapljajo v jamah, v katere pronica dnevna svetloba). Najbolj znane jame se nahajajo južno od Playa del Carmen. V Chac-Moolu lahko uživate v spektakularni atmosferi, ko žarki sončne svetlobe pronicajo v jamo. Dos Ojos je dobila ime po dveh vhodih, ki izgledata kot oči. V jami lahko že na vhodu vidite čudovite stalaktite in stalagnite. V večini jam je treba plačati vstopnino, marsikatera pa je primerna tudi za snorklanje. Najboljši čas v letu za potapljanje v cenotes je od decembra do maja, vidljivost pa je odlična: od 20 do 80 metrov. Voda ima prijetnih 23 – 26°C.

cenotes, mehika

3. Galapagos

Galapagos je na seznamu želja vsakega strastnega potapljača, a je žal tudi eden izmed težje dosegljivih. Potapljanje na tem območju je namreč omejeno, in posledično tudi izjemno drago. A se splača. Tukaj namreč lahko vidimo kite, morske pse, biče, mrože in morske krave. Otočje Galapagos leži 1000 km od Ekvadorja v Južni Ameriki. Sestavlja ga 13 glavnih in veliko manjših otočkov, ki so naseljeni s prvinsko floro in favno: kopenskimi legvani, vodnimi legvani, orjaškimi želvami, kormorani, albatrosi, različnimi pticami….Območje je zaščiteno od leta 1959 in je del UNESCOve svetovne dediščine. Zato se lahko potapljate samo z licenciranimi potapljaškimi centri in vodiči. Potapljanje je na Galapagosu edinstveno, drugačno. Morja so talilni lonec različnih oblik morskega življenja, in potopi so dokaj zahtevni. Dnevno se namreč izmenjujejo tokovi, valovanje, termoklina in nivo vidljivosti, zato je potapljanje primerno samo za izkušene potapljače. Tukaj ne boste našli barvitih koral saj pod vodo večinoma kraljujejo črne vulkanske skale. Ena najbolj znanih lokacij je Gordon Rocks na vzhodni obali otoka Santa Cruz. Potopimo se lahko v star vulkanski krater, ki je kot velik akvarij. Tu vidimo morene, skate, kladvenice in galapaške morske pse, želve, morske krave in nešteto rib. Edinstveno doživetje je tudi plavanje z galapaškimi pingvini. Severno, ob vzhodni obali otoka Santiago se 10 metrov iz vode dviga Cousins Rocks. Pod to skalo rastejo črne korale, na katerih mrgoli od polžev in morskih konjičkov. Opazimo tudi kladvenice, barakude, skate, celo mante je mogoče videti od blizu. Različne vrste potopov nudijo obale otokov Floreana, Seymour, Santa Fe, Mosquera, Daphne in Plazas. Ena najlepših potapljaških lokacij na svetu pa leži med neposeljenima otokoma Wolf in Darwin, ki sta na severozahodu Galapaškega arhipelaga. Če so vam všeč velike ribe in lepe stene, je Galapagos idealen kraj za vas.

00060007

4. Sipadan, Malezija

Sipadan je mali otok vzhodno od Bornea in je najbolj popularna potapljaška destinacija v Maleziji, pa tudi ena najlepših v svetovnem merilu. Zaradi populacije želv in raznovrstnosti ekosistema je Sipadan zaščiteno območje od leta 2004. Do konca leta 2004 je bilo na otoku veliko potapljaških centrov, a so se naravovarstveniki upravičeno pritoževali, da je na otoku preveč potapljačev. Potapljanje je še vedno dovoljeno, a v omejenem številu. Nastanite se lahko tudi na sosednjih otokih Mabul ali Kapalai, ki ponujata odlično makro potapljanje. Sipadan ima čudovite obraščene stene in močne tokove, zato ni primeren za začetnike. Iz morja se dviguje navpično iz globine 800 metrov in izgleda kot gigantska goba. Morsko življenje pusti pečat: jate barakud, velike papagajke, beloplavuti morski psi, ki ležijo na morskem dnu, grebenski morski psi, ki krožijo okoli otoka in stotine želv. Temperatura morja nikoli ne pade pod 27°C, in pogoji so nasploh idealni.

0002

5. Veliki koralni greben, Avstralija

Na vzhodni obali Avstralije leži najdaljši sistem koralnih grebenov na svetu, ki je pod UNESCOvo zaščito kot naravna dediščina. Tropski otoki, ribe, korale in kiti vsako leto privabijo več milijonov turistov. Veliki koralni greben meri približno 2300 kilometrov v dolžino in je največja struktura na svetu, zgrajena iz drobnih organizmov. Sestavljen je iz 2900 samostojnih grebenov in skoraj 1000 otokov, ki jih obliva kristalno čista voda, bogata z morsko floro in favno. Greben je star približno 10 000 let in mu velikokrat pravijo kar osmo čudo sveta. Potapljači imamo za dostop do grebena veliko možnosti. Če si želimo prihraniti celodnevno vožnjo z ladjo, se lahko na potop peljemo s helikopterjem ali vodnim letalom, najboljša opcija pa so potapljaški safariji oz. liveaboardi. Za najboljši del grebena potapljači smatrajo severni del med Lizard island in zalivom Torres na Papui Novi Gvineji. Tam je greben nedotaknjen in odmaknjen, vreme pa omogoča safarije med avgustom in decembrom. Vidljivost je navadno zelo dobra, možna so srečanja z mnogimi vrstami morskih psov, so pa tudi močni tokovi. Grebeni v severnem Koralnem morju se iz globine 1000 metrov dvigajo skoraj do površja, a so dostopni samo z liveaboardi, saj so daleč stran od Avstralije. A se 350 km pot poplača s čudovitimi prizori plenilcev, mant in koral ter sten. Na lokaciji Cod Hole lahko od maja do julija srečate ščukaste kite in ogromne kirnje. Do južnega dela Koralnega morja se navadno dostopa iz Townsville, od koder je do večine lokacij 240 km, kar pomeni vsaj 12-urno vožnjo. Navadno so morja nemirna, zato ta pot ni primerna za tiste, ki so nagnjeni k morski bolezni. A ko končno dosežete destinacijo ste bogato nagrajeni. Odlična vidljivost, potopi s tokom, navpične stene in srečanja z velikimi ribami, seveda okoli velikih koral in ogromnih spužv. Na Flinders Reef lahko prisostvujete hranjenju morskih psov, a je zadeva moralno sporna, saj se živali na hrano od ljudi navadijo in to vpliva na njihov naravni bioritem. Na Velikem koralnem grebenu je najboljši čas za potapljanje od septembra do januarja in od aprila do decembra (južno Koralno morje), na severu pa od oktobra do decembra. Temperature morja se gibljejo med 21 in 29°C.

6. Belize

Belize je ena najbolj obiskanih potapljaških destinacij na Karibih. Na treh otokih, ki se nahajajo na drugem največjem koralnem grebenu na svetu, je mogoče najti nešteto dih jemajočih lokacij. V deževnih gozdovih Belizeja živijo redke živali in rastline, možno je videti Majske templje, čudovite peščene plaže, odročne otočke in vse to dela Belize za privlačno destinacijo za vse, ne samo potapljače. Belizejski koralni greben je pod UNESCOVo zaščito. Iz potapljaških centrov lahko večino lokacij obiščemo med dnevnim izletom z ladjo. Naprej na vzhod do atolov pa se potapljači navadno odpravijo na eno ali dvodnevni izlet za ladjo ali celo celotedenski safari. Ko govorimo o Belizeju ne smemo pozabiti na slavni Blue hole, globoko okroglo jamo, ki ponuja svojevrstno doživetje. Leta 1972 je Cousteaujev film pripomogel k temu, da je Blue Hole v Belizeju zaslovela po vsem svetu. Jama se spusti navpično do 124 metrov globine in ima 300 metrov premera. Možno je videti čudovite stalaktite, praktično brez življenja. Potapljanje je najboljše od novembra do maja, vidljivost je od 15 do 50 metrov, temperatura morja pa zmeraj prijetna – od 24 do 29°C.

blue hole belize

7. Fidži
Fidžiju pravijo tudi »prestolnica mehkih koral«, leži pa približno 3000 km vzhodno od Avstralije. Do konca 18. stoletja so se ljudje tem otokom izogibali, saj so tam dejansko še živeli kanibali. Potapljaške centre najdemo na glavnih otokih Viti Levu in Vanua Levu, pa tudi na ostalih. Navadno ponujajo dnevne izlete po lokacijah okoli otokov. Vsak ki se potaplja na Fidžiju ne sme izpustiti »velike bele stene« (Great White Wall), ki je najbolj znana lokacija v arhipelagu. Dostopna je iz vrha grebena skozi spektakularni tunel. Prav vse lokacije na Fidžiju pa so prepredene z rdečimi, roza, rumenimi in oranžnimi barvami. Vidljivost je med 10 in 40 metrov, temperature morja pa med 27 in 30°C. Najbolje se je potapljati med aprilom in oktobrom.

8. Maldivi
Ko je govora o najlepših potapljaških lokacijah pa ne moremo mimo Maldivov. Ta državica je sestavljena iz 1190 otokov, od katerih sta naseljena samo 202. Večina najboljših lokacij je nedaleč stran od glavnega North Male otoka s prestolnico Male. Na Maldivih lahko vidimo vse: mante, skate, morske pse (zaradi ilegalnega ribolova jih je manj in manj), tune, kladvenice, želve, barakude, nešteto koral in spužv….spisek je predolg. Na Maldivih je najbolj pogosta opcija nastanitev v enem izmed luksuznih resortov, ki ponujajo vso udobje, vključno s potapljaškimi centri. Potapljanje tam je možno skozi vso leto.

0008

9. Kostarika – Cocos island
Tisti, ki se želijo potopiti v morje okoli Cocos island-a morajo prepotovati dolgo pot. A so poplačani z jatami kladvenic in beloplavutih morskih psov. Otok je osamljen sredi Tihega oceana približno 500 km od Kostarike. Je neposeljen in meri samo 24 km² ter je pod UNESCOVO zaščito. Cocos island je primeren za izkušene potapljače, in potapljaške safarije je treba rezervirati kar nekaj časa naprej. Iz pristanišča Puntarenas v Kostariki je potrebna 36-urna vožnja do tega malega otoka, kjer več kot ducat lokacij nudi ultimativno izkušnjo potapljanja. Garancija srečanja z morskimi psi privablja potapljače iz celega sveta, in pravijo, da lahko kaj podobnega doživiš samo še na Galapagosu. Temperatura morja je med 21 in 28°C, potapljanje pa je najboljše med novembrom in majem. Lokacije so primerne za izkušenejše potapljače.

0005

10. Mikronezija
Mikronezija je raj za potapljače, ki ljubijo potapljanje na razbitine. Atol Chuuk se smatra za najboljšo lokacijo za wreck diving na svetu. Poleg razbitin, kjer so razmere primerne za vse kategorije se najdejo tudi takšne razbitine, ki zahtevajo nekaj izkušenj. Tukaj ni udobnih hotelov in lepih plaž in potapljači so edini, ki zaidejo sem, da bi se potapljali na razbitinah, ostankih II. svetovne vojne. Ker so otoki tako odročni sredi Tihega oceana, so nekoč pomenili strateško pomembno točko. Tukaj je bila japonska vojaška baza in ko je vojska ZDA napadla s 400 letali, je bilo potopljenih okoli 80 ladij. Te ladje danes preraščajo koralni vrtovi. Chuuk Lagoon je danes zaščiten kot »podvodni zgodovinski spomenik«. Da bi razbitine zaščitili pred lovci na zaklade se lahko tukaj potapljamo samo s pooblaščenimi potapljaškimi centri, potopi pa niso prav poceni.
Kam greste torej na naslednje potovanje?

Comments are closed.